parole, schimba parola, siguranta pe internet

Siguranța pe internet depinde în primul rând de noi și de cât de bine ne gestionăm conturile pe care le avem, informațiile pe care le stocăm, programele pe care le instalăm și parolele pe care le setăm. Atacatorii cibernetici mizează pe faptul că folosești aceeași parolă pe toate conturile de pe internet. Nu folosi aceeași parolă peste tot! Alege ceva simplu, dar totuși greu de înțeles de atacatori.

Până să mă așez la masă cu doi specialiști în securitate cibernetică nu m-aș fi gândit să pun accent atât de rapid pe tema internetului și a parolelor pe care le salvez, în fel și chip, pe unde apuc, total anapoda. Poate și tu faci la fel ca mine.

Cine a postat pe Facebook îl locul meu?

Pe moment totul poate părea roz până când vine momentul de glorie absolută și vezi că apar pe Facebook-ul tău postări pe care tu nu le-ai făcut și nici prea mult nu ai băut cu o seară în urmă.

Citește și: O platformă educațională le oferă tinerilor, în mod gratuit, teste specializate și întâlniri cu psihologi, mentori și consilieri pentru îndrumare în carieră

Fii creativ și pune parole la care nici tu ne te-ai gândi

Intimitatea noastră se află la un click distanță și doar o parola sigură ne garantează faptul că aceasta este în siguranță. Dar să ne punem următoarea întrebare: Ce înseamnă o parolă sigură?

E vorba despre o parolă din mai multe caractere, e vorba de cât de des o schimb sau dacă am reușit să folosesc și un “#” în povestea asta a siguranței? Cert este că băieții despre care vă povestesc m-au convins să îmi schimb parolele pe care le am la cele mai importante dintre site-urile pe care navighez.

Nu contează cât de complexă este parola pe care o alegem, ci cât de vulnerabil este site-ul pe care noi navigăm. În urma discuției pe care am purtat-o cu experții în siguranță cibernetică am aflat că cei care sparg site-uri au prostul obicei de a face publice parolele și adresele de e-mail din baza de date a site-ului.

Să se dea câte o parolă pentru fiecare cont

Așadar cei care folosesc aceeași parolă pe toate site-urile sunt primii vizați și riscă să își compromită datele bancare și informațiile personale.

Deși folosesc un manager de parole în prezent, poate că tot mai potrivită e „sfânta agendă” în care sunt trecute toate parolele, asta în ideea în care la agendă are acces o singură persoană. Sau poți să îți notezi parolele în telefon, asta dacă telefonul e sigur și are și el o parolă.

Îți poți schimba parolele sau…

Concluzia e una singură: cât e weekendul ăsta e de lung pune-te pe treabă și schimbă-ți parolele la cele mai importante dintre site-urile pe care navighezi. Nu uita să folosești parole diferite și să eviți generarea unei parole care să conțină numele tău, data de naștere, anul în care ne aflăm sau o pasiune a ta.

Atacatorii, mai ales cei care chiar îți doresc binele, pândesc nu doar tehnic, ci și pe rețelele de socializare, pentru a extrage informații care pot ajuta la “găsirea” parolei. Fiecare utilizator are un anumit tip de comportament pe care “experții” îl pot recunoaște și exploata.

În spatele fiecărui IP se află cineva

Nu te gândi la faptul că nu ai nimic de ascuns și că nu ești o persoană care să reprezinte interes pentru atacatori. Pentru răufăcători ești doar un IP pe care îl “încearcă” din dorința de a câștiga ceva: informație, bani etc.

Chiar în timp ce tu citești acest articol ai putea avea un virus în calculator despre care să nu știi. Dacă astăzi nu ai pățit nimic este pentru că atacatorul nu a vrut.

Totul ține de tipul de atac. Putem fi doar mici furnici care ajutăm, fără știrea noastră, un “proiect” care atacă ceva serios din lumea asta sau putem fi scuturați de toate datele pe care le deținem. Fără alte detalii tehnice, fără alte explicații, fă-ți timp și schimbă-ți parolele. Vei avea doar de câștigat! 

Acest mesaj se aplică și celor care sunt ceva mai atenți la tehnologie și folosesc un antivirus, sperăm noi licențiat, ca să își facă treaba!

Citește și: Povestea antreprenorului Dragoș Șchiopu. “Îmi luam mâncare la pachet, iar colegii râdeau copios pe seama visului meu de a deveni investitor”

Acestea fiind spuse, schimbarea parolelor trebuie să fie o practică la fel de utilă precum schimbarea periuței de dinți. Sau poți rămâne cu parolele pe care le ai, riscând să te expui unor probleme majore care îți pot afecta viața personală și profesională.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău