mizerie, Ploiesti, gunoaie, cos de gunoi, civilizatie

Să citească și tanti care-și lasă gunoiul în fața ușii atunci când pleacă, în grabă, la muncă. Să se simtă și Gigel că s-a scris despre chiștoacele lui la ziar. Ce nu știe vecina, știe camera montată la scara blocului care indexează amenzi pe bandă rulantă. Între două chermeze și-un meci de fotbal, e rost de-un text despre distracție și gunoaie. Evident, mai mult despre gunoaie, că cică a trecut pandemia, dar vine valu’ 4 și la Ploiești nu e curat lună, așa cum ar vrea unii să creadă.

“N-are viață deloc orașul ăsta. Bate vântul de la sărăcie. Se închid lumina și muzica după zece seara. Zici că e părăsit orașul ăsta. Au fugit tinerii în club, prin centru vechi, în București. Nici nu zici că ești în oraș, parcă e un sat cu mult asfalt și clădiri părăsite.”

Doar de bine se auzea despre orașului lui Caragiale înainte de pandemie. Ce-i drept, realitatea era și poate încă este, destul de dură. Înainte de pandemie, parcă din frică de ce urma să vină, totul se închidea după apusul soarelui și oamenii se baricadau prin case sau mergeau către capitală – acolo să vezi viață!

Totuși, pandemia a adăugat intervenții radicale în comportamentul nostru, al tuturor. Și în Ploiești se simte schimbarea: tot mai mulți tineri ies din casă, merg prin parcuri, o ieșeală, un mers la terasă, un mic, un grătar și nelipsita bere. Totul fără declarație, pentru că… mai e până vine valul 4.

Citește și: Interviu inedit cu Marius Popa, dj la Radio Prahova: “Locuiesc în Ploiești, în apartamentul părinților și mă bucur că după atâția ani de muncă am camera mea”

Atât de animat a început să fie orașul că pare că s-au investit bani de la primărie în activități de sezon. Să nu ni se ridice prea tare moralul! E doar o reacție a oamenilor care s-au săturat să stea izolați, între 4 pereți.

Se mai adaugă pe lista de motive, pentru agitația de seară, căldura de peste zi care nu-l lasă pe cetățean până nu pornește aerul condiționat, plus vreo două-trei dușuri reci, de toată frumusețea. Consum din plin și impresionism pe măsură, la final de lună, când facturile dilată pupilele și totul devine clar.

Cum spuneam, Ploieștiul e tot mai animat. Până și răcoarea din troleibuze trezește Ploieștiul la viață. Partea proastă e legată de faptul că agitația de seară, mai ales din weekend, produce foarte mult gunoi care ajunge să cucerească nu doar coșurile de gunoi. Un chiștoc aruncat din mers e în trend, cojile de semințe de la scara blocului sunt o lege, nu o legendă iar în parcuri pot fi observate plonjeurile mizerabile ale sacilor de gunoi care stau cu gura la soare producând o halenă cu iz de putoare.

Cei mai inspirați nu stau la discuții, ci poartă mască chiar și în natură. De ce? Pentru că am început s-o distrugem!

Distracția asta de seară și nu numai, ne costă foarte mult. Lipsa educației și miserupismul stau la baza șmecheriei din oraș. De la cât gunoi aruncăm anapoda, zi de zi, e posibil ca acesta să ne prindă din urmă, să ne împiedicăm în el și să transformăm în gunoaie. Ar fi clar e ne-o facem cu mâna noastră, dar la fel de posibil e să intrăm în fază de negare. 

Dacă e curat în zona în care stai, bucură-te cât încă mai poți. Nu e despre a căuta vinovați, ci despre a găsi soluții care se pot implementa instant: Soluția se numește civilizație și poate avea un singur punct de vedere: la colț cu nesimțirea! 

Citește și: Povestea antreprenorului Dragoș Șchiopu. “Îmi luam mâncare la pachet, iar colegii râdeau copios pe seama visului meu de a deveni investitor”

Distanța dintre noi și civilizație e direct proporțională cu maldărele de gunoaie produse de oamenii cu un simț al educației foarte prost dezvoltat. Se pare că nivelul următor de prostie se anunță prin cartierele unde e musai să eviți coșurile de gunoi, să dai pe lângă și să te faci că plouă. 

Idee din viitor: Într-o zi vom avea camere peste tot și vom primi papa doar dacă am fost cuminiți.

1 COMENTARIU

  1. „Buchetul” care l-ai pozat a fost strans de mine ,sot si cativa bunici in seara aceasta! Nu se mai poate sta nici macar pe banca cu,copii de miros! Cu 2 saci mari,un faras si chiar un bidon de clor dat pe jos! (Malu Rosu-Profi)

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău