Vama Veche, 2021, aplicatie de car sharing

În acest articol povestesc despre experiența pe care am avut-o folosind o aplicație de car sharing. Am cunoscut un șofer care m-a dus în Vama Veche cu doar 60 de lei. Ca bonus am primit un sandviș în popasul de la benzinărie și super conversație. Citește toată experiența și află cum era să anulez cursa din cauza unor motive pe care șoferul le-a comunicat după acceptul cursei.

În weekend am fugit în Vama Veche. A fost totul spontan și abia de-am reușit să-mi fac un bagaj, doar cât să mă descurc și să nu fiu luat prin surprindere de valurile mării. După cum bine se cunoaște, nu destinația e importantă, ci călătoria. Punctez acest aspect pentru că, în cazul de față, experiența a fost una inedită și pe care o recomand. 

Mai puțini bani în drum spre mare

Ca să ajung din Ploiești până în Vama Veche am folosit o aplicație de car sharing. Recunosc, am mai făcut asta și cu alte ocazii și am încredere în astfel de servicii.

Așadar, am dat de veste pe aplicație faptul că vreau să plec la mare iar aplicația mi-a recomandat mai mulți șoferi cu destinație comună cu a mea. 

Citește și: Radu Alexandru Simionescu, consilier local al Municipiului Ploiești: “Sunt conștient că mai avem mult de lucru pentru a aduce un suflu nou orașului”

Funcționalitatea aplicației se bazează pe faptul că oamenii pot împărți drumul cu cei care sunt pe aplicație și costurile se împart la numărul de pasageri. Norocul meu a fost legat de faptul că am dat rapid de un șofer care să aibă aceeași destinație ca mine și care s-a dovedit a fi punctual.

Este important de știut că încrederea în aplicație se construiește pe baza numărului de curse efectuate și feedback-ul primit. După fiecare călătorie, atât șoferul cât și pasagerii sunt rugați să povestească în scris, pe scurt, despre cum a fost drumul și să acorde note. 

Și totuși, să vedem câteva aspecte care nu au fost tocmai bune, dar care au clădit o impresie despre experiența cu șoferul care m-a dus la mare. 

Înainte de a începe călătoria șoferul și-a majorat prețul pe motiv că nu e din localitate și vine special pentru mine până în Ploiești, am decis că prețul de 60 de lei (inițial a fost vorba de suma de 50 de lei) este unul convenabil iar motivul a fost unul logic.

Căldură mare, preț majorat și totuși…

Tot înainte de cursă, cu doar câteva ore înainte de plecare, șoferul mi-a adăugat un detaliu important: mașina nu avea aerul condiționat funcțional! Am stat să gândesc la rece situația și am decis că nu e capăt de lume. Este adevărat că decizia mi-a fost influențată de timpul scurt pe care îl mai aveam la dispoziție pentru a găsi un alt șofer. 

Protecție solară și 20 de minute întârziere

Și ca un fel de sare pe rană, am primit, cu doar 5 minute înainte de momentul întâlnirii, un mesaj din partea șoferului care mi-a spus că trebui să ne oprim la un magazin ca să își ia protecție solară pentru plajă. A fost la limită acest mesaj. Am considerat că ceva nu e bine și că ar putea fi vorba de o țeapă. Oprirea la magazin, în calcule simple, însemna un 20 de minute de întârziere. 

Chiar dacă aspectele mai sus menționate au fost în defavoarea cursei, chiar dacă aveam motive suficiente să anulez cursa, am considerat că pot oferi o șansă, mai ales că e era vorba de un șofer aflat la prima lui cursă. Ce putea fi atât de grav? În cel mai rău caz nu urcam în mașină și lăsam weekendul să se întâmple de la sine, undeva aproape de Ploiești.

Întâlnirea cu șoferul de pe aplicația de car sharing

M-am întâlnit cu șoferul într-o benzinărie de lângă mall Afi Ploiești și imediat ce l-am cunoscut pe cel cu care discutasem doar prin intermediul aplicației și pe Whatsapp, am înțeles că e vorba de un tânăr de doar 24 de ani care chiar trebuia să oprească la un magazin pentru a cumpăra ceva pentru plajă. A trecut testul încrederii și am urcat în mașină.

În orele care s-au scurs am descoperit că șoferul este un bun partener de discuție și se poate trăi și fără aer condiționat în mașină. Am aflat că șoferul era din Dumbrava și că merge la mare ca să îi facă o surpriză iubitei sale care lucra acolo și cu care se certase în ultima perioadă. Am discutat despre iubire, relații, bani, aplicații de car sharing, stil de șofat și aer condiționat. Șoferul a condus doar după cum scrie la lege. Legal 100%.

Calcule, costuri, economii

Am cheltuit doar 60 dei lei, în loc de aproximativ 100 de lei, cât este un drum cu trenul din Ploiești până în Vama Veche. Dacă aș fi mers cu mașina personală, suma ar fi sărit de 150 de lei, doar dus. Am economisit bani, am ajutat mediul și am schimbat idei cu un om pe care abia l-am cunoscut.

Citește și: O platformă educațională le oferă tinerilor, în mod gratuit, teste specializate și întâlniri cu psihologi, mentori și consilieri pentru îndrumare în carieră

Menționez și oprirea la benzinărie pentru că șoferul, având mâncare la pachet, a dorit să o împartă cu mine – ăsta a fost semn clar de politețe și grijă pentru buzunar. Astfel am mai economist aproximativ 15 lei, bani pe care i-aș fi dat pe un sandviș. 

În concluzie, aplicațiile de car sharing sunt geniale! E adevărat, pot exista diferite situații în care cursa este anulată, șoferul este dubios sau ascultă manele. Cu toate acestea serviciile de car sharing sunt o alternativă ideală atunci când trebuie să pleci rapid la drum și nu ai nici foarte mulți bani la dispoziție. 

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău