consilier local Ploiesti, Radu Simionescu

Radu Alexandru Simionescu este unul dintre cei mai tineri consilieri locali ai Municipiului Ploiești din partea Partidului Național Liberal. A fost redactor șef al Revistei Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Ploiești, Președintele Consiliului Elevilor și reprezentantul elevilor în Consiliul de Administrație. A urmat studiile la Universitatea Manchester, specializarea Științe Politice și Relații Internaționale și a participat la nenumărate sesiuni Regionale, Naționale și Internaționale ale Parlamentului European al Tinerilor (European Youth Parliament), ocupând diverse funcții de conducere la nivel național și european. Consideră că tinerii nu sunt pregătiți să facă politică, însă sunt așteptați să preia controlul și să schimbe țara în mai bine.

1. Prezintă-te în câteva cuvinte. (nume, studii, funcție, partid politic)

Mă numesc Radu Alexandru Simionescu și afirm cu mândrie că sunt ploieștean. De altfel, totul a pornit din Ploiești, orașul natal și totodată locul de care sunt strâns legat și care a contribuit la evoluția mea academică și profesională. Încă din perioada preuniversitară m-am implicat în diferite activități și organizații, iar abilitățile dezvoltate m-au ajutat în timp să ocup funcția de Redactor șef al Revistei Colegiului Național “Mihai Viteazul”, devenind în același timp și Președintele Consiliului Elevilor, fapt care mi-a permis să fiu reprezentantul elevilor în Consiliul de Administrație.

Condus de o dorință continuă de a experimenta noi oportunități, în 2006 am participat la prima simulare a Parlamentului Național (organizată de Asociația ProDemocrația), ca mai apoi să aplic pentru Bursa Specială Guvernul României și astfel să ajung student la Universitatea Manchester, specializarea Științe Politice și Relații Internaționale.

Citește și: O platformă educațională le oferă tinerilor, în mod gratuit, teste specializate și întâlniri cu psihologi, mentori și consilieri pentru îndrumare în carieră

Aderarea României la Uniunea Europeană a reprezentat o oportunitate de dezvoltare, iar în perioada 2007 – 2011 am participat la peste 40 de sesiuni Regionale, Naționale și Internaționale ale Parlamentului European al Tinerilor (European Youth Parliament), ocupând diverse funcții de conducere la nivel național și european. 

Dorința de a schimba lucrurile m-a determinat ca în primul an de studii,  împreună cu alți 12 studenți români să pun bazele Asociației Studenților Români din Manchester, fiind mai apoi parte a Consiliului Uniunii Studenților din Manchester. Mai mult, în perioada 2011 – 2012 am fost beneficiar al Bursei Fundației Rațiu și am urmat cursurile masteratului de Politici Publice și Guvernare în cadrul aceleiași Universități din Marea Britanie.

Recent am absolvit un program de master urmat în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București,  Facultatea de Arhivistică și sunt Specialist în Cercetare Arhivistică (Arhivist).

În prezent sunt Consilier Local al Municipiului Ploiești din partea Partidului Național Liberal.

De-a lungul timpului am fost pe rând, membru în Biroul Politic Municipal al P.N.L. (2010-2012), Președinte al organizației de tineret a PNL Ploiești (2010-2012), Ofițer Internațional al Cluburilor Studențești Liberale (2011-2012), dar și Vicepreședinte al organizației județene a T.N.L. Prahova (2011-2012). 

2. Ce reprezintă comunitatea din perspectiva ta de cetățean? Dar din postura de om cu implicări politice?

Din postura de cetățean, comunitatea reprezintă un grup de oameni care au interese comune și reprezintă o emulație de oameni și idei care împreună trebuie să aibă o viziune de viitor pentru orașul lor.

 Ca om politic, comunitatea este singura care te ridică când performezi, dar te și coboară atunci când greșești.

3. Care este viziunea partidului din care faci parte și cum ajută aceasta oamenii de rând care vin în direcția voastră?

Partidul Național Liberal ca și cel mai vechi partid  din România, consideră că doar prin noi înșine putem schimba lucruri. Nu avem dreptul de a ne plânge de vremurile în care trăim dacă nu încercăm să ne implicăm și să schimbăm ceva, măcar la nivelul de bază.

Întotdeauna am fost adeptul comunicării transparente și a dialogului onest. În ceea ce mă privește, de fiecare dată când am fost abordat de cetățeni, am acordat timp problemelor pe care aceștia mi le-au făcut cunoscute și am întreprins toate demersurile care au ținut de competența mea, astfel încât să se găsească soluții pentru rezolvarea problemelor semnalate. 

Și pentru că trăim într-o perioadă în care rețele sociale sunt utilizate intens, am profitat de acest aspect și mi-am propus ca în limita timpului disponibil să fiu aproape de cetățeni și în mediul online. Pot spune că prin intermediul paginii mele de facebook, cetățenii orașului Ploiești găsesc informații utile cu privire la activitatea mea de consilier local și despre cele mai importante hotărâri ale Consiliului Local, dar și informații generale cu privire la evenimente sau acțiuni ale Primăriei Municipiului Ploiești.

4. Ce nu se va schimba niciodată în Ploiești?

Din punctul meu de vedere nu există nu se poate. Atunci când există dorință, dar și voință, lucrurile pot fi cu siguranță schimbate sau cel puțin îmbunătățite.

5. Ce gânduri/idei aveai despre societate atunci când ai început să te implici în viața politică?

Un adept al valorilor Occidentale, dar în același timp un „mândru ploieștean” am revenit în țară în urma studiilor, din dorința de a contribui la dezvoltarea comunității ploieștene, ghidat de gândul că numai prin puterea exemplului putem schimba ceva.

Într-adevăr, nu tot ce scrie în cărți poate fi și aplicat, dar am în continuare speranța că vom putea duce orașul nostru măcar la același nivel cu orașele fruntașe ale României, fie că vorbim de Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu sau Timișoara.

6. Ce nu se spune despre oamenii care se află în postura de a lua decizii pentru un oraș, deși cetățenii ar trebui să afle?

Cei care sunt în postura de a lua decizii pentru un oraș, în fond, sunt și ei tot oameni. Nimeni nu este perfect, cu toții suntem predispuși la a face greșeli și în anumite momente suntem vulnerabili. Populația taxează clasa politică la nivel local din cauza administrației clasei politice de la nivel central. 

Din păcate, deciziile curajoase luate de oamenii politici nu sunt comunicate corect și astfel își pierd voturile la următoarele alegeri. 

Particularizând, eu ca și consilier local, nu am puterea de a implementa, de exemplu, proceduri în vederea eficientizării serviciilor publice, ci doar puterea de a propune și iniția proiecte de hotărâri, care, dacă sunt adoptate trebuie duse la îndeplinire de executiv, lucru care nu întotdeauna se întâmplă, așa cum istoria ne-a demonstrat.

7. Enumeră 3 cele mai importante schimbări pe care ți le dorești în Ploiești și cum anume s-ar putea acestea realiza.

Îmi doresc ca Ploieștiul să se deschidă mai mult tinerilor. În acest sens am inițiat 2 proiecte: înființarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret și înființarea unui Centru pentru Tineret. Ambele proiecte au fost adoptate și sunt în implementare.

Îmi doresc un oraș curat. Acest lucru poate deveni realitate doar printr-un parteneriat corect între operatorul de servicii publice și municipalitate. Pentru a reuși, trebuie sa ne respectăm ca parteneri și astfel evenimentele nefericite să dispară.

Îmi doresc un oraș deschis evenimentelor. Acest lucru a funcționat foarte bine în primul mandat al primarului Volosevici și sunt convins că odată cu relaxarea restricțiilor vor reveni evenimentele la Ploiești. Mai mult, cred că apariția unei săli polivalente, în zona parcului Municipal Vest, poate crea acea emulație care ar readuce Ploieștiul pe treapta pe care a fost în perioada interbelică.

8. Detaliază un proiect pe care l-ai creat pentru comunitate și pe care, de ce nu, ai reușit să îl implementezi cu ajutorul partidului din care faci parte.

Ca tânăr consilier local, îmi dau seama tot mai mult că avem puterea de a stabili obiective și de a contribui la inițiative care pot îmbunătăți lucrurile în concordanță cu ce am afirmat încă de la început și anume că voi rămâne un susținător al tinerilor și voi lupta, alături de ceilalți colegi consilieri, pentru a crea oportunități de dezvoltare pentru tineri, aici, acasă, în Ploiești. 

Consiliul Local al Municipiului Ploiești a aprobat transmiterea în administrarea Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești a unei părți din imobilul Halele Centrale, situată în Ploiești, str.Emil Zola, nr.8 – etajul I, cu mențiunea ca în partea din dreapta a acestuia, spre Turnul Halelor Centrale, se vor desfășura exclusiv activități social-culturale și educative pentru tineret, activitatea desfășurându-se în cadrul unui Centru pentru Tineret care va funcționa în subordinea Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale”. 

Acest proiect este un prim pas în crearea unui adevărat hub pentru tinerii ploieșteni, un centru în care toți tinerii să se regăsească, unde să se poată exprima liber și unde pot fi creativi, contribuind astfel la dezvoltarea lor socială, personală și profesională. 

Din actuala mea poziție de consilier local al Municipiului Ploiești sunt conștient că mai avem mult de lucru pentru a aduce un suflu nou Ploieștiului, dar nu voi renunța la dorința ca în viitorul apropiat să redepunem candidatura pentru Ploiești Capitala Tineretului din România.

Cei mai cârcotași vor spune că Ploieștiul are probleme mult prea multe și grave ca să ne permitem „aroganța” de a ne dori să devenim Capitala Tineretului, dar ca tânăr, pot spune clar și răspicat că avem nevoie să ne stabilim un ideal pentru care să lucrăm, pas cu pas. 

9. Sunt tinerii pregătiți să facă politică? Detaliază.

La momentul actual, din păcate, nu sunt pregătiți. Foarte mulți refuză să se implice și preferă să stea pe „bară”, refuzând să înțeleagă că și ei trăiesc în această comunitate, respectiv în aceasta țară și că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

În schimb, consider că tinerii pot fi pregătiți corect pentru a face politică. Este foarte important ca noi, cei tineri, care suntem deja implicați, să luptăm pentru a schimba percepția cu privire la tot ce înseamnă politică și cu atât mai mult, să le demonstrăm că se poate face politică și altfel decât au văzut până acum. Adevărul trist este că prea mulți au denaturat de la modul corect de a face politică.  Este timpul să ne întoarcem la politica adevărată și să o promovăm ca  o modalitate de implicare activă în viața comunității.

10. Ce șanse au tinerii, care intră în politică, să facă o schimbare reală în comunitate?

Șansele de a face o schimbare reală în comunitate sunt mari. Cu toate acestea trebuie să fim realiști și să admitem că aceste schimbări au nevoie de timp pentru a fi realizate. 

Consider că Partidul Național Liberal oferă tinerilor șansa de a face o schimbare și cea mai bună dovadă este lista actuală de consilieri locali, unde din totalul de 13 consilieri, 5 dintre ei au vârsta sub 40 ani, fiind practic încadrați în categoria de tineri, conform definiției date de CE.

Mai mult, avem un deputat cu vârsta de 34 de ani, 2 consilieri județeni cu vârsta sub 30 ani și chiar și un subprefect cu vârsta de 40 de ani.

11. Ce blocaje/refuzuri ai întâmpinat până în prezent din cauza faptului că reprezinți partidul?

Provenind din mediul asociativ, am observat de multe ori cum oamenii politici sunt întâmpinați cu o anumită reținere. Apartenența la un partid politic întotdeauna va crea anumite animozități, dar este important de înțeles și explicat faptul că cel mai important este cetățeanul, în slujba căruia funcționăm, tocmai de aceea este de preferat să găsim consensul.

Citește și: Distanța dintre noi și civilizație e direct proporțională cu maldărele de gunoaie produse de oamenii cu un simț al educației foarte prost dezvoltat

Totuși, există momente când poți rata un proiect doar din pricina faptului că ești în altă tabăra decât cea aflată la guvernare. Acest lucru l-am observat în anul 2017, când la prezentarea și votarea proiectului pentru înființarea CCPT Ploiești, 2  dintre consilieri s-au abținut doar pt că proiectul era inițiat de primar și acesta făcea parte din tabăra opusă coaliției de guvernare.

12. Dacă ai avea o funcție de conducere în partidul din care faci parte, ce schimbări ai dori să se realizeze?

Fiecare lider atunci când este ales într-o funcție de conducere vine cu o echipă și are o viziune proprie. Mă bucur să fac parte din conducerea organizației PNL Ploiești și împreună cu colegii mei lucrăm pentru a realiza cât mai multe proiecte care să vină în folosul cetățenilor. Tocmai de aceea ne-am propus să fim permanent în contact cu cetățenii și să aflăm care sunt nevoile cele mai stringente.

13. La finalul acestui interviu, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Doresc să transmit tuturor cititorilor ziarului Observatorul Prahovean, că oricând au o idee, o problemă sau un sfat, o recomandare, ușa mea este deschisă și mă pot contacta, atât la sediul P.N.L. Ploiești, cât și prin mijloacele de comunicare online.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău