Florin Ionita, interviu, mentor, pnl

Florin Ioniță are 36 de ani și s-a născut în Blejoi, Prahova. A fost mentor în programe de instruire a antreprenorilor și a dezvoltat proiecte sustenabile la nivel local, național și internațional pentru tineri. Politic, a decis să facă parte din Partidul Național Liberal. În prezent, ocupă funcția de vicepreședinte pentru mediul de afaceri, politici economice și fonduri europene în cadrul organizației municipale și este membru al biroului politic județean. 

1. Prezintă-te în câteva cuvinte. (nume, studii, funcție, partid politic)

Mă numesc Florin Ioniță și sunt licențiat în domeniul juridic și economic. Îmi desfășor activitatea de peste 10 ani în domeniul consultanță pentru afaceri, juridic și resurse umane, în această perioadă prestând servicii pentru mai mult de 500 de companii.

Citește și: Radu Alexandru Simionescu, consilier local al Municipiului Ploiești: “Sunt conștient că mai avem mult de lucru pentru a aduce un suflu nou orașului”

Cum a arătat viața mea în acești ani? Am fost mentor în programe de instruire a antreprenorilor, în calitate de voluntar am dezvoltat proiecte sustenabile la nivel local, național și internațional pentru tineri, m-am implicat în elaborarea politicilor de tineret, am pus umărul la reclădirea unor companii aflate în declin și am elaborat politici administrative, contabile și de resurse umane pentru mai mult de 2000 de societăți.

Pe scurt, mai mult de 10 ani de dezvoltare personală continuă!

În plan politic, am decis să fac acest pas înainte de alegerile europarlamentare din mai 2019 și să mă înscriu în Partidul Național Liberal. În acest moment ocup funcția de vicepreședinte pentru mediul de afaceri, politici economice și fonduri europene în cadrul organizației municipale și sunt membru al biroului politic județean.

2. Ce reprezintă comunitatea din perspectiva ta de cetățean? Dar din postura de om cu implicări politice?

Din perspectiva mea de cetățean, comunitatea este locul în care trăiești, te dezvolți și îți împlinești visurile. Într-o comunitate civilizată oamenii se susțin reciproc, au încredere unii în alții și participă la soluționarea problemelor.

Din postura de om care a decis să se implice și politic, comunitatea este un spațiu pe care  ai obligația morală să îl dezvolți, armonizezi și securizezi astfel încât el să devină un mediu propice dezvoltării membrilor comunității.

3. Care este viziunea partidului din care faci parte și cum ajută aceasta oamenii de rând care vin în direcția voastră?

În opinia mea, dezvoltarea individului este direct legată de respectul pentru proprietatea acestuia, iar ceea ce m-a atras la doctrina liberală a fost tocmai faptul că plasează în centrul ei proprietatea privată.

Din punct de vedere economic, liberalismul pledează pentru limitarea implicării statului în economie, considerând că acesta nu trebuie să intervină în mecanismele pieței, ci doar să asigure cadrul legal pentru desfășurarea unei competiții libere și corecte.

De aici opțiunea liberalilor pentru reducerea fiscalității și încurajarea mediului privat. Liberalii pornesc, așadar, de la principiul non-intervenționismului, în contrast cu abordările de tip etatist sau centralist.

Liberalismul nu respinge însă responsabilitatea socială a statului și nici obligația acestuia de a asigura servicii publice de calitate în virtutea „contractului social” care există între stat și cetățean. Fiecare dintre cetățeni plătește taxe și impozite la stat, contribuții la sănătate, asigurări sociale, iar statul are datoria de a furniza prestații sociale corecte, pe măsura acestor contribuții.

În viziunea liberalilor, dezvoltarea societății presupune creșterea generală a prosperității și nivelului de trai.

Liberalii dedică un rol important în concepția lor economică și socială susținerii clasei de mijloc, care este segmentul cel mai dinamic și creator. Se spune despre clasa de mijloc că este motorul economiei, iar din punct de vedere social o clasă de mijloc puternică echivalează cu reducerea dezechilibrelor și polarizării extreme. Din punct de vedere politic, clasa de mijloc constituie baza democrației și sursa fundamentală a participării.

Liberalismul consideră că inițiativa, spiritul întreprinzător, antreprenoriatul trebuie încurajate și susținute, în așa fel încât fiecare individ să-și atingă potențialul.

4. Ce presupune ideea de a fi om politic și cum anume ajungi să ai o funcție într-un partid?

Consider că un politician adevărat trebuie să fie în primul rând un bun comunicator, un om modest, cu viziune și capacități de leadership.

A fi un bun comunicator semnifică în primul rând să fii accesibil, ușor de abordat atunci când ți se cere un comentariu, disponibil, capabil să asculți și să dialoghezi, înzestrat cu abilități retorice minimale: claritate, umor, cordialitate.

Politicianul modest trebuie să fie conștient de faptul că niciodată nu are de unde să cunoască toate informațiile din toate domeniile, să știe să se înconjoare de specialiști din diverse domenii și să le asculte sfatul înainte de a lua decizii. 

A avea viziune semnifică să știi problemele cu care se confruntă comunitatea în care trăiești, să cunoști dorința comunității de dezvoltare și să o transpui în practică. 

Nu în ultimul rând, capacitatea de leadership semnifică tocmai combinația între viziunea – însoțită de o strategie clară – pe care omul politic o are pentru comunitate și abilitatea sa de a le comunica clar și corect comunității.

Din perspectiva mea, dacă ești implicat în viața de partid, dar mai ales în comunitate și dacă stăpânești abilitățile menționate, oportunitatea de a ocupa o funcție politică nu va întârzia să apară. Totuși, trebuie să ții cont că orice funcție presupune asumarea unor responsabilități pe măsura încrederii investite de colegii tăi în tine.

5. Ce gânduri/idei aveai despre societate și comunitate atunci când ai început să te implici în viața politică?

Aceleași gânduri pe care le am și acum: dacă oamenii vor să creeze comunitatea la care visează, atunci trebuie să se implice mai mult în rezolvarea problemelor acesteia. La noi, în acest moment, o mare majoritate a membrilor consideră că este rușinos să ieși și să faci curățenie în fața blocului (este doar un exemplu).

În Japonia, elevii sunt învățați de mici să facă curățenie în sala de clasă. Asta denotă responsabilitate, atât față de tine cât și față de comunitatea în care trăiești. Cu toții ne-am dori să trăim în Japonia, pentru că oferă cele mai bune condiții de trai, dar în același timp evităm să vedem realitatea din spate: că este așa datorită implicării locuitorilor ei.

6. Ce nu se spune despre oamenii care se implică într-un partid, deși cetățenii ar trebui să afle?

Că marea majoritate a lor se implică în această activitate voluntar, alegând să își pună amprenta asupra comunității în care trăiesc în loc să se lamenteze la infinit că nu văd nicio schimbare. Că își doresc comunități mai bune, servicii sociale mai bune, proceduri administrative mai simple, orașe mai curate și mai sigure care să fie platforme ideale dezvoltării oamenilor din comunitate.

7. Enumeră 3 cele mai importante schimbări pe care ți le dorești în România și cum anume s-ar putea acestea realiza.

Îmi doresc o țară ca afară, o țară mai sigură care să îi ofere copilului meu posibilitățile de dezvoltare pe care și le va dori el.

Din perspectiva mea, cele mai importante trei schimbări pe termen scurt (ce pot fi realizate în cel mult un an) ar fi:

  1. Digitalizarea administrativă.
  2. Debirocratizarea administrativă.
  3. Debirocratizarea procesului de absorbție a fondurilor europene.

Cele mai importante trei schimbări pe termen lung ar fi:

  1. Educația: platforme moderne de predare, adaptate secolului XXI și axate mai mult pe pregătirea profesională individualizată decât pe predarea unor noțiuni.
  2. Infrastructură rutieră și feroviară: cel puțin două autostrăzi care să lege nordul de sud și estul de vest. Consider că două treceri în regim de autostradă a Munților Carpați ar duce la dezvoltarea economică atât a industriei producătoare cât și a turismului. Totodată, o infrastructură feroviară remodernizată ar conduce la scăderea traficului auto și implicit la un mediu mai curat.
  3. Adoptarea unor politici economice sustenabile și stabile.

8. Detaliază un proiect pe care l-ai creat pentru comunitate și pe care, de ce nu, ai reușit să îl implementezi cu ajutorul partidului din care faci parte.

În anul 2017, alături de alți tineri frumoși ai orașului, am fost implicat în proiectul „Ploiești – Capitala Tineretului din România”. Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital), este cel mai ambițios program național destinat tinerilor pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. 

În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret, precum și cu mediul privat și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. 

Din păcate, acest proiect s-a oprit în faza de preselecție a proiectelor, fiind ales orașul Baia Mare.

9. Sunt tinerii pregătiți să facă politică? Detaliază.

Tinerii au pregătirea necesară pentru a face politică, însă le lipsește motivația. Am foarte mulți tineri cu viziune în jurul meu ce își doresc să contribuie la schimbarea comunității în care trăiesc, însă preferă să nu facă pasul spre politică din cazul unor stereotipuri de genul „nu e de mine, nu îmi regăsesc locul acolo”. Ce mă bucură pe mine, în schimb, e faptul că de câte ori apelez la ei punctual cu o problemă a comunității vin imediat cu soluții „outside the box” de rezolvare a ei.

10. Ce șanse au tinerii care intră în politică să facă o schimbare reală în comunitate?

Partidul Național Liberal le oferă tinerilor posibilitatea de a-și pune amprenta asupra comunității locale și/sau naționale, precum și de a produce schimbări reale.

Cel mai bun exemplu ar fi lista de consilier locali (5 dintre cei 13 consilieri sunt tineri), lista de consilieri județeni (2 dintre cei 9 consilieri sunt tineri) și chiar și lista parlamentarilor pe care se află un deputat cu vârsta de 34 de ani.

Pe lângă tinerii aleși în aceste funcții activează numeroși alți tineri care nu ocupă funcții alese la nivelul administrației locale ori naționale , dar care lucrează cu entuziasm la proiecte sustenabile de viitor.

11. Ce blocaje/refuzuri ai întâmpinat până în prezent din cauza faptului că reprezinți partidul?

Până în acest moment, personal nu m-am confruntat cu astfel de blocaje sau refuzuri și asta poate și pentru că proiectele în care mă implic vizează, dincolo de o ideologie sau alta, interesele generale ale comunității. 

12. Dacă ai avea funcție de conducere în partidul din care faci parte, ce schimbări ai dori să se realizeze?

În calitate de vicepreședinte pentru mediul de afaceri, politici economice și fonduri europene în cadrul organizației municipale, mi-am propus deja să lucrez la programe de digitalizare și debirocratizare administrativă, precum și la programe destinate dezvoltării mediului de afaceri.

În acest sens, în perioada următoare voi organiza o serie de mese rotunde cu oamenii reprezentativi din mediul de afaceri și cu liber profesioniști, pentru a putea elabora astfel programe concrete axate pe nevoile lor de dezvoltare.

Citește și: Interviu inedit cu Marius Popa, dj la Radio Prahova: “Locuiesc în Ploiești, în apartamentul părinților și mă bucur că după atâția ani de muncă am camera mea”

13. La finalul acestui interviu, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Mahatma Gandhi spunea „Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Dacă vreți să trăiți într-o comunitate mai bună vă îndemn să vă aduceți contribuția proprie prin implicare în cadrul ei. Personal, voi fi bucuros să vă sprijin și să lucrăm împreună la structurarea și, de ce nu, implementarea viziunii voastre pentru comunitate!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău