Alexandru Ciachir, expert securitate cibernetica

Alexandru Ciachir are 32 de ani, s-a născut în Râmnicu Vâlcea și este expert în securitate cibernetică. A terminat Matematică Informatică și urmează un program de masterat cu specializarea „Tehnici avansate pentru prelucrarea informației”, în cadrul Universității din Pitești. Pentru al doilea an consecutiv, Alexandru organizează HackTheZone, un eveniment care invită pasionații de tehnologie și securitate cibernetică să își demonstreze îndemânarea în locații fizice.

1. Prezintă-te în câteva cuvinte. (nume, studii, pasiuni).

Numele meu este Alexandru Ciachir și sunt născut în Râmnicu Vâlcea. Am terminat Universitatea din Pitești, MatematicăInformatică ca specializare și acum urmez un program de masterat cu specializarea „Tehnici avansate pentru prelucrarea informației”, tot în cadrul Universității din Pitești.

Facultatea m-a ajutat îmi creez această rampă de lansare, evident și efortul extra individual, dar asta nu m-a făcut renunț la această universitate și am revenit pentru a-mi completa studiile de masterat.

Cât despre pasiuni, evident tehnologie, dar și alte pasiuni. Îmi place foarte mult sportul de iarna, mai exact snowboarding. Îmi place foarte mult zona de design și grafică, iar acum m-am apucat ușor de editare video.

Am fost mereu pasionat de desen și am reușit combin desenul cu tehnologia, chiar acum urmează îmi achiziționez o tabletă avansez și mai mult în această zonă.

2. Cum a început pasiunea ta pentru tehnologie și securitate cibernetică? Detaliază.

Înclinația către tehnologie a pornit pentru mine de la o vârstă destul de fragedă. Eram prin sălile de internet cafe încă de la vârstă de 10-11 ani, iar atunci mergeam cu fratele meu Andrei. Era fascinant vezi o mulțime de oameni cum se jucau în rețea și încercam înțeleg ce se întâmplă și cum funcționează totul.

Curiozitatea mea a zburat la cote maxime, fiind copil, imediat am fost captivat de această lume. Ulterior, am crescut și m-am plictisit de jocuri pe calculator. Am încercat fac altceva. M-a ajutat și fratele meu înțeleg cum se instalează anumite programe, jocuri și chiar sistemul de operare. 

Citește și: O platformă educațională le oferă tinerilor, în mod gratuit, teste specializate și întâlniri cu psihologi, mentori și consilieri pentru îndrumare în carieră

Înțelegând ce se întâmplă cu un calculator în general, am început învăț și alte lucruri. Spre exemplu, îmi cumpăram cărți de Linux cu banii din alocație sau de la sora mea și citeam acasă sau la școală, în timpul orelor. Doar mă gândeam, de ce reușesc anumite persoane pătrundă în anumite sisteme și cum se face asta?

Am început copiez articole și programe de la internet cafe, iar acasă era locul de joacă pe calculator. Oare merge? Oare ce face asta? Pornind de la lucruri simple și banale, am reușit dezvolt o carieră în acest domeniu.

3. Ce reprezintă internetul pentru era în care trăim?

Suntem în clipa în care internetul face parte din viața noastră, zi de zi, oră de oră. Nu știu dacă mai există șanse „întrerupem” această legătură. Internetul a oferit și părți bune, dar și părți rele. Este ca o lama cu două tăișuri: are două laturi radicale. Fie tai o felie de tort, fie comiți o infracțiune. 

Sunt de părere internetul trebuie folosit în scopul destinat, dar a fost adus la un alt nivel. Avem atât de multe informații false sau lucruri care sunt „toxice” și care ne alimentează doar cu stres sau nevoi care de fapt nu sunt nevoi, ci marketing agresiv.

Trebuie fim puțin mai serioși în felul în care folosim internetul și apreciem viteza de comunicare din zilele noastre. Copiam pe dischetă programe și articole în limba engleză. Eram dornic să învăț! Acum avem internetul la dispoziție, fără limite.

4. Dacă cineva ar dori să oprească în acest moment întreg internetul, ar putea face asta?

 Aici este discutabil. Internetul a fost conceput de oameni, deci se poate strica! Însă, internetul nu o fie oprit niciodată, este obiectiv strategic mondial. Faptul acest articol este citit de cineva, demonstrează puterea internetului transmite un mesaj oriunde și oricând.

Internetul nu o fie oprit niciodată, chiar dacă cineva își propune așa ceva, sunt foarte multe mecanisme de protecție aplicate pentru a preveni așa ceva.

5. Acum aproximativ 5 ani de zile Ploieștiul a fost clasat pe locul 3 în lume la viteza de internet. Cum ajunge, din punctul tău de vedere, un oraș să fie atât de puternic la capitolul internet și cu ce ne ajută asta?

A fost o veste minunată auzim asemenea lucruri despre Ploiești, despre România. Această dezvoltare vine pe baza unor nevoi, fie digitalizarea industrială sau digitalizarea zonală. Când solicităm anumite servicii de internet, ne dorim avem cel mai bun și cel mai rapid internet. Cererea a fost așa de mare, încât a rezultat un boom. 

Ne ajută comunicăm mai rapid. Spre exemplu: avem un proiect pe calculator și acesta este de o dimensiune foarte mare. Dacă avem o conexiune la internet foarte bună, avem și timpi de așteptare mai puțini pentru a trimite aceste informații sau date specifice. Eficiența crește, volumul crește și profitul este de partea ta.

6. Suntem vulnerabili pe internet? Cât de precauți ar trebui să fim atunci navigăm pe internet și la ce să fim atenți?

Este foarte important știm ce fel de aplicații instalăm pe calculator sau telefon, dar la fel de important și pe ce fel de site-uri navigăm. Trebuie fim precauți la multe aspecte, mai ales cu adresele de e-mail. De cele mai multe ori suntem foarte liniștiți și nepăsători cu adresele noastre de e-mail sau chiar dispozitivele cu o conexiune la internet.

Un atacator nu așteaptă foarte mult își execute pașii sau planul, abia așteaptă te folosească ca pe o „punte de acces” și își continue atacul cibernetic sau chiar îți fure informații din dispozitiv sau e-mail. Am tot auzit și tot aud în continuare următoarea frază:Mie nu are ce îmi fure, intre și facă ce vrea!”.

Este cea mai mare greșeală! Ei asta așteaptă, devenim pasivi. Sper nu îi lipsească nimănui banii în ziua de salariu sau cineva trimită un e-mail către șeful lui cu diferite mesaje vulgare. Ai grijă de contul tău și dispozitivul tău așa cum ai grijă de tine.

7. Cum arată hackerii? Sunt periculoși? Cine se ascunde în spatele nickname-urilor de pe internet și ce intenții au aceștia?

Un nickname reprezintă foarte mult în această lume. E vorba de reputație și respect. Aceștia fac tot posibilul fie recunoscuți în întreaga lume sau sunt foarte obscuri. Depinde de scopul și intenția acestora. 

Ei pot acționa individual sau fac parte dintr-o grupare. Aceste grupări sunt de mai multe feluri: guvernamentale sau grupuri care activează pentru o cauză, distructive sau dornice să obțină resurse financiare. Aceștia revendică o răscumpărare a datelor, fie prin vânzarea informațiilor, encripție a datelor sau șantaj. 

În spatele lor se află niște persoane foarte bine pregătite din punct de vedere informatic, cu o experiență foarte mare pe anumite tehnologii. Ei sunt oameni „invizibili” și normali, de cele mai multe ori trecem pe lângă ei și nici nu ne dăm seama.

8. Detaliază 3 cele mai importante realizări pe care le-ai bifat în domeniul securității cibernetice, evident, în măsura în care ai voie să faci asta.

Din păcate nu am voie discut prea mult despre asta, dar am o realizare foarte mare. Am reușit opresc răspândirea unui atac cibernetic de tip ransomware în niște sisteme foarte critice – obiective strategice.

Pot zic a fost o muncă foarte grea, dar a fost cu mare succes privită de către partenerii strategici. Mi-am dovedit mie se poate face orice dacă te implici suficient de mult!

Însă cea mai mare realizare este proiectul pe care îl rulez. Pregătesc de ceva vreme acest proiect și pot zic ne bucurăm de o vizibilitate foarte faină, proiectul fiind unic în Europa, iar acesta se numește HackTheZone Conference & Challenges – hackthezone.com .

9. Pregătești un eveniment național de securitate cibernetică denumit HackTheZone Conference & Challenges. Ce ne poți spune despre acesta? Detaliază.

Proiectul HackTheZone a luat naștere în 2019, este o conferință de securitate cibernetică care se adresează tuturor pasionaților sau doritorilor de subiecte picante din lumea IT Security, însă avem și subiecte care se adresează și celor cu înclinație spre management. 

Cât despre competiție, este unică în Europa și presupune participi la anumite provocări tehnice. Transformăm scenarii reale din lumea securității cibernetice, în realitate pentru tine.

Te poți înscrie la competiție îți testezi abilitățile de Ethical Hacker, iar fiecare rezultat obținut te direcționează către următoarea locație. Da, locație! Trebuie mergi din locație în locație ajungi la rezultat final al competiție – premiul.

Nu există posibilitatea avem doi câștigători la această competiție, avem doar un singur câștigător. Ce face un atacator real? Doar unul reușește pătrundă în sistemele țintă, chiar dacă sunt echipă, unul reușește!

Așa și aici, noi oferim premiul pentru locul întâi, dacă ei fac parte dintr-o echipă, trebuie își administreze singuri premiul între ei – colegialitate, încredere, muncă de echipă!

10. Care este misiunea unui astfel de eveniment și care sunt principalii parteneri care vă vor fi alături?

Misiunea evenimentului este de a promova cât mai mult conștientizarea pericolelor prin intermediul conferinței, dar nu numai. La conferință aflăm și despre anumite soluții ce ne ajută pe noi ne efectuăm munca în siguranță și limitarea pericolelor spre zero.

Partenerii principali în acest eveniment, se strâng ușor, ușor. Nu o pot menționa momentan prea mult, având discuții în derulare despre participarea acestora la eveniment. Cu siguranță o remarcăm niște nume foarte importante din piața, precum în prima ediție, unde am avut Bitdefender, Crowdstrike, RedHat, Thales, PureStorage, Deloitte și mulți alții.

În această ediție o fie o misiune foarte interesantă. Am luat o decizie crucială și depășim granițele. Începând cu ediția numărul doi, din data de 14 -15 octombrie, o facem toată conferință doar în limba engleză.

O avem nume foarte importante, cu o pregătire excepțională. Aceștia or să ne încânte cu subiecte tehnice sau mai puțin tehnice despre securitate cibernetică.

Participarea este favorabilă pentru toată lumea, se derulează Online Stream în acest an și suntem pregătiți întâmpinăm publicul larg și vast din întreaga lume.

Competiția se desfășoară în București și oricine vrea participe la această competiție trebuie țină cont de două aspecte minime: trebuie achiziționat bilet de pe website-ul nostru – hackthezone.com și vină în București pentru a participa la competiție. așteptăm cu mare drag la HackTheZone Conference & Challenges #2.

11. Windows, IOS sau Linux? Explică care este cea mai bună platformă pe care tu, în calitate de expert în securitatea cibernetică, o alegi pentru a stoca informații personale și a naviga pe internet.

Orice sistem de operare poate să fie compromis. Nu există soluția perfectă pentru așa ceva. Cel mai mult contează cum este utilizat acel dispozitiv. Ce înseamnă utilizare?

Dacă ne apucăm instalăm programe piratate cu un „crack” este posibil conțină și anumite amenințări. Dacă navigăm pe website-uri mai puțin recomandate și au zeci de ferestre de afișare – pop-ups, inclusiv cele de oferă conținut pentru adulți, riscurile sunt foarte mari.

12. Ce alegi între GMail și Yahoo Mail? Explică.

Eu merge pe GMail, dintr-un singur considerent: oferă mai multă securitate utilizatorilor și asta o exersează de mult timp. Au fost destul de multe probleme pentru cei de la Yahoo și personal eu mi-am pierdut încrederea în serviciile lor. Este părerea mea și sper nu o influențez pe a ta

Dacă cineva folosește și consideră este un lucru bun, nu este nici o problemă. Toți utilizatorii de e-mail – căsuța electronică, trebuie folosească toate măsurile de siguranță pentru toate conturile deținute de aceștia, precum al doilea pas de verificare prin SMS.

13. În ce măsură recomanzi folosirea unui antivirus? Explică cum anume ajungem să luăm un virus de pe internet.

Recomand cu mare căldură un antivirus pe calculatorul tău. Oricât zicem noi știm ce accesăm și reluăm expresia „eu nu am ce pățesc” sunt anumite amenințări atât de silențioase, care nu creează niciun „zgomot” evident și așa apar riscurile.

evităm o asemenea amenințare pe dispozitivele noastre, trebuie navigăm pe internet doar pe website-uri oficiale, evităm accesarea reclamelor suspecte, nu instalăm programe ajutătoare de browser cum ar fi toolbars.

Citește și: Au început înscrierile pentru Miss Generația lui John, concurs de frumusețe, fără filtre și fără bariere

Termenul pe care-l știm foarte clar, de virus, este vast la ora actuală. Atacatorii devin din ce în ce mai isteți și inovatori, iar ei caută mereu o cale de compromitere fără fie evidentă sau detectabilă.

Chiar acum se poate afla o amenințare în calculatorul tău și nu știi de ea. Dacă aveam un antivirus, o soluție de securitate instalată pe acel dispozitiv, munca atacatorilor devine mai grea și noi suntem anunțați de încercările lor. 

14. Ce sfaturi ai pentru tinerii care astăzi descoperă internetul la adevărata lui valoare și vor să ajungă să lucreze pentru companii de securitate cibernetică?

Sfatul meu este înceapă învețe sistematic și logic. O asemenea carieră se descoperă destul de greu. Poate acum ești interesat de o anumită latură din parte de securitate cibernetică, dar după o vreme îți dai seama nu îți mai place și vrei altă latură

Stabilește cu tine un program de învățare, ai un orar la școală și începi cauți pe internet diferite discuții și subiecte. Participă la conferințe, ți prieteni în zona asta, caută o comunitate despre așa ceva. Există multe posibilități de start, iar pe vremea mea informația era limitată. Dacă deschid YouTube, în 10 minute învăț fac ceva palpabil! Este foarte multă informație pe internet în prezent. Caută și învață smart!

15. Ce nu îți stochezi niciodată pe un telefon/pc?

Parole și coduri de acces. Este simplu, nu stocăm așa ceva. Nu știm niciodată când se compromite telefonul nostru și cineva se uită la datele noastre din telefon. Dacă se întâmplă, trebuie ne asigurăm nu avem parole trimise prin sms sau rețele de socializare.

Dacă vrei ai asemenea coduri de autentificare, sunt aplicații securizate care oferă accesul la asemenea coduri după o autentificare în aplicația respectivă.

16. La final, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Hai învățăm navigăm pe internet în siguranță. Cel mai important este ai grijă de dispozitivele tale, fie telefon sau calculator. Ai mare grijă la ce e-mail răspunzi sau ce fișiere, link-uri sau documente deschizi.

Te poate costa siguranța contului tău de e-mail, contul bancar sau orice cont de pe un website specific. 

Cel mai important este uităm expresia: „Nu are ce îmi ia sau facă!”. Este posibil ajungi în fața unor instituții pentru a da declarații nu ai fost tu, iar asta ocupă timp, nervi și deranj.

Citește și: Atacatorii cibernetici vor ca tu să folosești aceeași parolă pe toate conturile de pe internet

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău