Mihai Neagu, usr plus, consilier judetean, vicepresedinte usr plus, interviu

Mihai Neagu are 29 de ani, este consilier județean și proaspăt ales vicepreședinte al USR PLUS Prahova. A urmat studiile Facultății de Marketing din cadrul ASE iar din toamnă va urma cursurile Facultății de Management în cadrul aceleiași universități. Și-a propus să găsească soluții pentru ca prahovenii să nu mai fie obligați să plece din județ/țară pentru un trai mai bun. Pune accent pe comunitatea și pe vocile care ies în stradă.

Prezintă-te în câteva cuvinte.

Salutare, Mihai Neagu este numele meu, am 29 de ani, am urmat studiile Facultății de Marketing din cadrul ASE, iar din toamnă voi începe Facultatea de Management. Sunt consilier județean și proaspăt ales vicepreședinte al USR PLUS Prahova.

Ce reprezintă comunitatea din perspectiva ta de cetățean? Dar din postura de om cu implicări politice?

Văzută prin ochii unui cetățean, comunitatea reprezintă acel loc care-ți seamănă, pe scurt. Este mediul în care vocea ta e dublată de păreri similare, este locul în care, deseori, ne simțim extrem de confortabil.

Citește și: Nicoleta Sprîncenatu: “Comunitatea înseamnă respect și conștientizare a individualismului celorlalți membri”

Pe de altă parte, privind prin ochii omului politic, o comunitate înseamnă motivul pentru care astăzi fac politică. Reprezint o comunitate care m-a ales, o comunitate care mă vă evalua și în fața căreia trebuie să răspund.

Care este viziunea partidului din care faci parte și cum ajută aceasta oamenii de rând care vin în direcția voastră?

Așa cum am decis în majoritate, suntem un partid al digitalizării, al tinerilor, al anticorupției. Poate dacă e mai cuprinzător, un partid ce-și propune să închidă spațiul pierdut al ultimilor ani și să reintre în cursa europeană pentru modernizare. Un partid cu multe inserții civice, sensibil la vocile ieșite în stradă. Și foarte, foarte hotărât.

Ce presupune ideea de a fi om politic și cum anume ajungi să ai o funcție într-un partid?

Omul politic nu are o imagine extraordinar de bună în România. Și văd asta cu ochii mei. Chiar dacă am doar 29 de ani, deseori mi se întâmplă să-mi fie atribuite eșecuri ale celor care fac politică încă de dinainte să mă fi născut eu.

Așadar, ideea că ești om politic a fost destul de greu acceptată chiar și de mine, la început, preferând să rămân în zona civică până în 2019, moment în care am făcut pasul spre USR PLUS.

Citește și: Povestea avocatei Cătălina Dafinescu: “Contează foarte mult să poți rezona cu oamenii și să fii empatic cu situația lor, indiferent de problema în care aceștia sunt implicați”

Și am ales acest partid pentru că tot am vorbit despre comunitate. Aici oamenii îmi seamănă. Ca să răspund și la a doua parte a întrebării, avem șansa ca USR PLUS să fie o organizație politică unde alegerile, în funcțiile de conducere, se fac de jos în sus. Așadar, fiecare membru evaluează candidații și votează în consecință.

Ce gânduri/idei aveai despre societate și comunitate atunci când ai început să te implici în viața politică?

Sunt aceleași gânduri pe care le am și acum. Atâta vreme cât politicul înțelege să respecte voințele comunității și să lupte pentru ele, cred că relația dintre cele 2 părți va ajunge, în sfârșit, la un nivel mult mai înalt de încredere.

Din păcate, știm cu toții că nu e așa, încrederea și speranțele comunităților fiind foarte des și foarte puternic înșelate de politic. Dacă pot spune că am obiective în politică, acesta este unul dintre ele. Să refac, pe cât posibil, legătură între comunități și decidenți. Ultima oară când politica a fost surdă și oarbă, un milion de oameni au ieșit în stradă.

Ce nu se spune despre oamenii care se implică într-un partid, deși cetățenii ar trebui să afle?

Multă muncă, timp, energie. Câteodată și păr alb. Cam așa pot rezuma ceea ce nu se vede de afară. Asta facem, mare parte dintre noi, în USR PLUS Prahova, de ani de zile. Dar merită.

Ce părere ai despre calitatea vieții în județ și cum consideri că am putea să îi convingem pe tineri să rămână aici, în Prahova?

Într-o bună măsură, cele 2 întrebări sunt în directă conexiune. Voi încerca să explic, cât mai pe scurt, care-i viziunea mea pentru ca tinerii să nu mai apuce calea Bucureștiului, Brașovului sau a Clujului.

În primul rând, că să-și țină tinerii acasă, Prahova trebuie să le ofere ceva în schimb. Personal, dacă aș avea din nou 18 ani, aș analiza extrem de atent ce poate să-mi ofere Prahova. Îmi poate asigura o infrastructură rutieră de bună calitate? Îmi oferă un loc de muncă bine plătit județul meu? Eventual, o chirie acceptabilă? Am o universitate care să mă pregătească pentru viitor? O bibliotecă? Un spital modern?

 Atunci când Prahova va putea oferi răspunsuri la aceste întrebări, atunci va putea să-și țină copiii acasă.

Enumeră 3 cele mai importante schimbări pe care ți le dorești în România și cum anume s-ar putea acestea realiza.

Mi-aș dori ca România să-și declare mai apăsat convingerile pro-europene, mi-aș dori o modificare a codului electoral actual, mi-aș dori să nu mai auzim că ne pleacă românii în străinătate.

Cum le putem realiza? Le putem realiza dacă înțelegem că nu pot fi făcute peste noapte, însă cel mai important, prin vot. E singura și cea mai importantă metodă de a face lucrurile să se întâmple.

Detaliază un proiect pe care l-ai creat pentru comunitate și pe care, de ce nu, ai reușit să îl implementezi cu ajutorul partidului din care faci parte.

Plantare perdea forestieră în comuna natală, în Iordăcheanu, de-a lungul drumului județean care străbate localitatea. Din păcate, proiectul a fost îngropat în trecut pentru că a purtat sigla USR PLUS. Vom relua inițiativa.

Sunt tinerii pregătiți să facă politică? Detaliază.

DA! Un da apăsat. Spun asta pentru că mă uit în USR PLUS Prahova și văd cum media de vârstă scade tot mai tare. Este un lucru de care mă bucur cu fiecare nouă adeziune care ne trece pragul.

Ce șanse au tinerii care intră în politică să facă o schimbare reală în comunitate?

Totul depinde de ei și de scopul cu care intră. Șansele sunt mari, însă depinde de fiecare tânăr să le maximizeze. Ce vă pot confirma cu certitudine este că tinerii au o voce care, cel puțin în USR PLUS, este auzită, luată în seamă, iar atunci când a fost posibil, tinerii din anumite comunități au făcut schimbări considerabile. Fară echivoc, da, tinerii pot face schimbări!

Ce blocaje/refuzuri ai întâmpinat până în prezent din cauza faptului că reprezinți partidul?

Tocmai am dat un exemplu mai sus. Mi s-a spus în vechiul stil politicianist că e o idee bună, dar pentru că vine de la USR PLUS nu poate fi aplicată. Altfel, blocaje nu au existat, ci doar câteva prejudecăți pe care am reușit să le corijez prin dialog direct.

Dacă ai avea funcție de conducere în partidul din care faci parte, ce schimbări ai dori să se realizeze?

Coincidența face să fi câștigat recent această funcție. Schimbările pe care mi le doresc sunt în primul rând de mentalitate. Am avut și am în continuare așteptări de la decidenții Primăriei Ploiești, ai Consiliului Județean Prahova, ai primăriilor din județ să înțeleagă că instituțiile publice nu sunt doar teren de schimb de cadre.

Citește și: Radu Alexandru Simionescu, consilier local al Municipiului Ploiești: “Sunt conștient că mai avem mult de lucru pentru a aduce un suflu nou orașului”

O spun foarte serios și clar, în acest moment batem pasul pe loc din cauza mentalității clasice. Îmi pun încrederea în faptul că se vor trezi la realitate până nu vă fi prea târziu.

La finalul acestui interviu, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Îi invit în continuare să vă urmărească cel puțin la fel de des cum o fac eu și las deschisă invitația către dialog pe teme de interes județean. Evident, îi invit să pună ei înșiși umărul la schimbare și să ni se alăture în USR PLUS. Ușile sunt deschise.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău