Bianca Maria Balsan, manager cultural

Bianca-Maria Bălșan este manager cultural și îmbină pasiunea pentru istorie cu interesul pentru artă, design, arhitectură, antropologie și dezvoltare durabilă. În cadrul interviului Bianca vorbește despre OGOI, un arhaism încă folosit în județul Mehedinți care înseamnă liniște, calm, grijă, pace, dar reprezintă și “loc bun de adunat”, proiect de dezvoltare a spațiului fostei primării din Balta, județul Mehedinți, loc pentru comunitate, vizitatori și participanții la școlile de vară, prin care se urmărește valorificarea peisajului cultural local.

1. Prezintă-te în câteva cuvinte. (nume, de unde ești, studii și pasiuni)

Sunt Bianca-Maria Bălșan și sunt manager cultural, îmbinând în proiectele pe care le realizez pasiunea pentru istorie cu interesul pentru artă, design, arhitectură, antropologie și dezvoltare durabilă. M-am născut în Geoagiu, un mic oraș din Transilvania. Am crescut înconjurată de cărți.

Citește și: Laurențiu Gabriel Mihalcea, campion balcanic și locul 5 mondial: “Banii de buzunar îi dădeam pe piept de pui. Visam să fiu pe podium!”

Fiecare volum citit îmi oferea răspunsuri la întrebările mele de copil, dar în același timp apăreau noi dileme. Dorința de a ști mai multe, care mă făcea să citesc carte după carte în copilărie, a crescut. Astăzi, pe lângă cărțile citite, este hrănită de locurile pe care le vizitez, de proiectele pe care le implementez și interacțiunile cu oameni din medii diferite.

2. Vorbește-mi despre importanța pe care o au monumentele din România.

Din păcate, în România cultura și monumentele istorice au, de cele mai multe ori, o importanță secundară. Lista monumentelor istorice include numeroase clădiri și ansambluri care constituie mărturii cultural-istorice semnificative aflate într-o stare avansată de degradare.

Lipsa fondurile pentru restaurare, dezinteresul autorităților publice și al comunităților, precum și gradul redus de conștientizare a importanței monumentelor istorice pentru societate sunt doar câteva dintre motivele care stau la baza situației în care se află patrimoniul românesc.

Avem în țară câteva monumente UNESCO, recunoscute în întreaga lume, însă monumentele de importanță locală, aflate în subordinea administrațiilor locale, depind de gradul de interes al comunității pentru istorie și patrimoniu cultural.

3. De ce este important să ne cunoaștem istoria țării și să o păstrăm vie?

Așa cum un om se formează și își conturează o identitate pe baza amintirilor sale, societatea în ansamblul său este definită de istoria sa. Fără să ne cunoaștem istoria țării suntem ca o persoană amnezică care o ia de la zero în fiecare zi.

Istoria poate fi păstrată vie dacă nu o limităm la o serie de date istorice și personalități, ci punem în prim plan poveștile personale ale unor oameni care au trăit, simțit și construit epoca lor, ajungând să fundamenteze societatea în care trăim astăzi.

4. Cum ai descoperit comuna Balta, din județul Mehedinți și ce reprezintă acest loc pentru tine?

Am descoperit acest loc printr-un accident fericit: în 2014 am fost în echipa de organizare a unui mic proiect – Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți. Studiu de caz în comunele Balta, Isverna și Ponoarele – realizat din pasiune de o echipă de tineri arhitecți. Albumul conceput în cadrul acestui proiect reunește o serie de fotografii uimitoare ce ilustrează o lume pe care o credeam dispărută, o lume în care omul, natura și patrimoniul construit formează un tot unitar.

Am simțit imediat nevoia de a cunoaște mai multe despre acest loc, de aceea am început să mă documentez, descoperind istoria și unicitatea peisajului cultural al Geoparcului Platoul Mehedinți. Informațiile pe care le-am aflat despre această zonă au venit însoțite de o serie de întrebări care m-au motivat să realizez un proiect de cercetare a arhitecturii vernaculare.

Citește și: Monica-Andreea Arghir, elevă cu 10 pe linie la bacalaureat: “Susțin cu vehemență predarea educației sexuale în școli și mi se pare absurd faptul că acest subiect este tabu”

Pentru că Geoparcul Platoul Mehedinți este o arie naturală protejată cu o suprafață de 106.000 ha, a trebuit să reducem aria de cercetare, alegând să realizăm un proiect pilot în singura comună din această zonă care cuprinde pe teritoriul său administrativ un număr de trei ansambluri de arhitectură rurală: Balta.

Cu timpul, cercetarea realizată în zonă a stat la baza unor alte proiecte dezvoltate în această comună. Mai mult, am început să mă atașez de acest loc, văzând în Balta prototipul satului românesc, care s-a dezvoltat în mod organic, în ciuda vicisitudinilor istoriei.

Balta este, pentru mine, un exemplu de istorie, văzând aici modul în care satul românesc a fost transformat de Regulamentele Organice, dezvoltarea și organizarea generate în timpul Regatului României și modernizarea forțată din timpul regimului comunist care a fisurat legătura dintre om și natură.

5. De unde a pornit povestea proiectului OGOI și ce înseamnă OGOI pentru comunitate?

Începând cu anul 2016, am organizat în comuna Balta școala de vară Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți, fiecare ediție având la bază rezultatele edițiilor precedente. În 2018, am început o colaborare cu Primăria Balta în urma căreia lucrăm la renovarea și reamenajarea fostei primării din comună împreună cu participanții la școlile de vară.

Casa restaurată poartă numele de OGOI, un arhaism încă folosit în Mehedinți, definit prin termeni ca: liniște, calm, grijă, pace.

Am descoperit acest termen în timpul cercetărilor antropologice, când oamenii din sat foloseau Ogoaie-te copile însemnând Liniștește-te.
OGOI este o casă care crește vie în Geoparcul Platoul Mehedinți prin energia, creativitatea și munca comunității și a participanților la școlile de vară, având în paralel misiunea de exponat al specificului local.

Încă de la început mi-am dorit ca în procesul de amenajarea să găsim un echilibru între spiritul locului, elementele de patrimoniu rural și nevoile și gusturile omului contemporan. De aceea, școala de vară este multidisciplinară îmbinând cercetarea antropologică, prin care participanții pot cunoaște patrimoniul, istoria socială a satelor din zonă și poveștile personale ale localnicilor cu activitățile de design și producție de mobilier și amenajare interioară, care realizează noi obiecte de mobilier și decorațiuni prin reinterpretarea unor elemente tradiționale.

OGOI este gândit ca un spațiu pentru comunitate, participanții la școlile de vară și vizitatorii Geoparcului Platoul Mehedinți, care redă, prin amenajare şi design de interior, poveşti interactive care pornesc de la temele cercetărilor antropologice despre cultura şi istoria locului oferind ocazia comunității locale să își descopere trecutul.

Tinerii localnici care participă la activitățile organizate ajung să facă parte din povestea OGOI-ului și să vadă în acest spațiu un loc bun de adunat, care respectă modelul de evoluție rural, adaptându-l nevoilor actuale.

6. Cum anume se înscriu tinerii în proiectele desfășurate de asociația MAIE și ce pot aceștia învăța cu ocazia acestei experiențe?

Fiecare proiect realizat de asociația MAIE este diferit, dar de cele mai multe ori procesul de selecție are la bază completarea unui formular online care include informații despre studiile participanților și o scrisoare de motivație.

Urmăresc să selectez acei participanți care au o viziune asemănătoare cu a mea, care nu își doresc un mediul rural încremenit în timp, ci sunt conștienți de importanța găsirii unui echilibru între vechi și nou.

Activitățile desfășurate în cadrul școlilor de vară și atelierelor organizate de asociația MAIE în Geoparcul Platoul Mehedinți le oferă ocazia participanților să pună în practică ceea ce au învățat la școală, fie că vorbim crearea unui instrument de cercetare, realizarea de interviuri cu localnicii și redactarea rapoartelor de cercetare, sau de designul și producția unui obiect de mobilier sau a unor decorațiuni interioare.

Citește și: Burnout la locul de muncă sau momentul în care îți ieși din pepeni și faci poc

În cadrul cercetării antropologice, participanții au ocazia să privească oameni din medii diferite ca o oportunitate de a descoperi ceva nou despre ei și despre mediul rural și să se bucure de ospitalitatea localnicilor.

Fericirea participanților care observă cum un lucru gândit de ei se transformă în realitate este molipsitoare, fiind unul dintre motivele pentru care continui să organizez această școală de vară. În același timp, activitățile propuse le oferă participanților șansa să lucreze în echipă, să interacționeze cu oameni din medii diferite și să descopere un peisaj cultural inedit.

7. Ce te motivează să te implici în viața comunității din Geoparcul Mehedinți?

Implicarea mea în Geoparcul Platoul Mehedinți are la bază dorința de a demonstra că satul românesc are un viitor în care reușește să îmbine protejarea peisajului cultural local cu dezvoltarea durabilă.

Fiecare proiect organizat aici a avut la bază interacțiunea cu comunitatea în încercarea de a cunoaște locuitorii și de dezvolta acțiuni împreună cu ei. Copilărind în satul bunicilor mei din Transilvania, mi-au lipsit anumite activități și interacțiunea cu copii din alte medii. De aceea am vrut ca în proiectele realizate în Geoparcul Platoul Mehedinți să implic cât mai mulți tineri și copii din zonă, alături de tinerii din alte părți ale țării.

8. Detaliază cele mai importante proiecte desfășurate cu ajutorul tău și despre care merită să afle întreaga României.

OGOI – Loc bun de adunat este proiectul de dezvoltare a spațiului fostei primării din Balta într-un loc pentru comunitate, vizitatori și participanții la școlile de vară, prin care urmărim valorificarea peisajului cultural local.

Proiectul urmărește crearea unei experiențe de vizitare inedite prin cazarea în spațiul renovat din fosta primărie, prezentarea unor elemente naturale unice în țară – peșteri, Câmpul de lapiezuri și Podul lui Dumnezeu din Ponoarele, precum și interacțiunea cu localnicii.

Proiectul are mai multe componente, incluzând școlile de vară multidisciplinare, atelierele de antropologie, de arhitectură și design, radio, film și fotografie, precum și documentarea și valorificarea patrimoniului cultural local.

Noile minorități din municipiul București este un proiect implementat de asociația MAIE, care a avut la bază sprijinirea dialogului intercultural dintre bucureșteni și grupurile de minorități stabilite în capitala României în ultimele trei decenii.

Prin realizarea filmului Sunetele Bucureștiului (r. Mihai Grecea), dezvoltarea de ateliere creative de film, teatru, fotografie și artă plastică, realizarea unei cercetări a opt comunități dezvoltate în ultimii ani, proiectul a dezbătut modul în care diversitatea culturală se manifestă și îmbogățește societatea în ansamblul ei.

Forumul Diversității Culturale, un alt rezultat al acestui proiect a fost organizat în trei ani consecutivi oferind ocazia bucureștenilor să cunoască mai multe lucruri despre viața și cultura celor care au venit din toate colțurile lumii și au ales să facă din București un acasă.

Cotroceni Creativ este un proiect al Muzeului Național Cotroceni în care am organizat un concurs adresat artiștilor care au creat suveniruri inedite inspirați din elementele de patrimoniu și din personalitățile care și-au legat numele de acest spațiu.

Fiecare obiect creat reflectă deopotrivă identitatea muzeului și creativitatea artistului, fiind primul proiect de acest tip din România. Acest proiect a stat la baza unor altor proiecte prin care tinerii artiști au fost implicați în dezvoltarea programului cultural al Muzeului Național Cotroceni.

9. La final, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Invit cititorii ziarului Observatorul Prahovean să viziteze Geoparcul Platoul Mehedinți, în special comuna Balta, unde vor descoperi o zonă remarcabilă în care natura este mereu prezentă, fie ca peisaj sau ca resursă în construire.

Citește și: Povestea avocatei Cătălina Dafinescu: “Contează foarte mult să poți rezona cu oamenii și să fii empatic cu situația lor, indiferent de problema în care aceștia sunt implicați”

Casele și bisericile pe care le vor întâlni aici stau mărturie identității și tenacității locuitorilor, iar poveștile de viață și ospitalitatea acestora vor întregi o experiență de vizitare unică.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău