Mihai Tonsciuc, consilier local, Ploiesti, usr plus, interviu

Mihai Tonsciuc are 24 de ani, este consilier local în Ploiești și vicepreședintele USR-PLUS Ploiești. A terminat studiile în economie în cadrul UPG și urmat un master în economie comportamentală în cadrul Universității din București. Susține că a înțeles că încrederea se câștigă în timp și că trebuie să demonstreze comunității care l-a ales că nu încearcă să păcălească pe nimeni.

1. Prezintă-te în câteva cuvinte

Salut! Mă numesc Mihai Tonsciuc, am 24 de ani și am studiat economie la licență (UPG) și economie comportamentală la cursurile de master de la Universitatea din București. În prezent sunt consilier local și vicepreședintele USR-PLUS Ploiești.

Citește și: Bianca-Maria Bălșan: “OGOI este o casă care crește vie în Geoparcul Platoul Mehedinți prin energia, creativitatea și munca comunității și a participanților la școlile de vară”

Comunitatea reprezintă acel grup de de oameni cu care ai diverse lucruri în comun, în consecință e cea cu care ar trebui să te înțelegi și să conlucrezi cel mai bine. În cazul multor cititori ar putea fi faptul că locuim în Ploiești, că respirăm cel mai „fresh” aer din România și că suntem beneficiarii celor mai „bune” servicii de salubritate de pe mapamond.

Desigur, hazul de necaz e o caracteristică care depășește comunitatea ploieșteană, fiind împărțită de foarte mulți români.

2. Ce reprezintă comunitatea din perspectiva ta de cetățean? Dar din postura de om cu implicări politice?

Comunitatea e cea care m-a transformat din activist civic în politician. Fără acest grup de oameni cu care mă asemăn atât prin mulțumiri, nemulțumiri, dar mai ales prin viziune, nu aș fi ajuns vreodată în Consiliul Local.

3. Care este viziunea partidului din care faci parte și cum ajută aceasta oamenii de rând care vin în direcția voastră?

USR-PLUS se diferențiază de celelalte partide politice prin faptul că nu pretinde că vor mări pensiile și salariile de nu știu câte ori într-un mandat de parcă ar exista un pom magic cu bani.

USR-PLUS vrea să crească nivelul de trai prin 3 moduri diferite.

În primul rând vrea să elimine din povara fiscală uriașă prin proiectul #ZeroTaxePeSalariulMinim. E aberant ca un om să lucreze din ianuarie până la finalul lui mai pentru stat și apoi să o facă pentru el.

Citește și: Povestea avocatei Cătălina Dafinescu: “Contează foarte mult să poți rezona cu oamenii și să fii empatic cu situația lor, indiferent de problema în care aceștia sunt implicați”

În al doilea rând vrea să elimine sifonarea de bani publici care ne-a distrus serviciile publice (sănătate, educație etc.). Prin diminuarea corupției mai mulți oameni vor beneficia de servicii mai bune.

În ultimul rând, USR PLUS crede că investițiile ar trebui să fie o prioritate pentru cheltuirea banului public. De altfel și ăsta e motivul pentru care actualul ministru al Transporturilor face o treabă așa bună, fiindcă lucrează cu succes la o mulțime de proiecte de mare infrastructură.

4. Ce presupune ideea de a fi om politic și cum anume ajungi să ai o funcție într-un partid?

Să fii om politic într-o democrație înseamnă să fii vocea comunității sau a țării tale. Dacă într-o corporație CEO-ul ar trebui să fie șeful, în administrația locală ar trebui să fie comunitatea care te-a trimis acolo.

Motivul pentru care românii sunt atât de revoltați pe politicieni nici măcar nu e fiindcă nivelul de trai e așa cum e, ci fiindcă niște oameni care au fost delegați de către comunitate să devină politicieni au mers pe arătură și au uitat de ce sunt acolo. Să ajungi într-o funcție de putere într-un partid politic e de obicei un lucru dificil. Asemenea mediului de afaceri, mediul politic e foarte competitiv.

USR PLUS are o organizarea democratică, fiind delegată puterea de jos în sus. De aceea orice om care ar vrea să aibă funcții de conducere ar trebui să depună efort în a convinge baza partidului că merită să ajungă acolo.

5. Ce gânduri/idei aveai despre societate și comunitate atunci când ai început să te implici în viața politică?

Când am început să mă implic în politică mi-am dat seama de cât de des au fost înșelate așteptările românilor. Mulți oameni care nu mă cunoșteau erau complet sceptici de intențiile mele, ba chiar dădeau vina pe mine pentru problemele din societate.

Citește și: Nicoleta Sprîncenatu: “Comunitatea înseamnă respect și conștientizare a individualismului celorlalți membri”

E frustrant să ai doar 24 de ani, să nu fii făcut politică în trecut și să fii pus în aceeași categorie cu oamenii care au furat țara asta în ultimii 30 de ani.

Dar am înțeles că încrederea se câștigă în timp și trebuie să demonstrez comunității care m-a ales că nu încerc să-i păcălesc în vreun fel.

6. Ce nu se spune despre oamenii care se implică într-un partid, deși cetățenii ar trebui să afle?

Cred că oamenii ar trebui să știe că și partidul trebuie convins de cine încearcă să facă ceva. Iar când vine vorba de a convinge alte partide, lucrurile devin și mai dificile.

Deseori o idee poate fi foarte bună, dar din motive de rivalitate politică s-ar putea ca ea să nu devină realitate. De aceea politica poate fi foarte frustrantă și epuizantă. Dacă dacă ești foarte răbdător și ești dispus să sacrifici o mulțime de timp, poți să miști niște lucruri în direcția corectă.

7. Ce părere ai despre calitatea vieții în județ și cum consideri că am putea să îi convingem pe tineri să rămână aici, în Prahova?

Calitatea vieții nu este cum ar trebui. Ploieștiul și Prahova încă beneficiază mult de industria oil-gas d.p.d.v. al dezvoltării economice. Mai toți oamenii au rude sau prieteni care lucrează sau au lucrat în acest domeniu. Dar acest sector nu va mai prospera pentru mult timp și e de datoria antreprenorilor și politicienilor să facă tranziția către alte domenii (energie verde, IT, servicii etc.).

Aceste avantaje pe care încă le avem vin și cu un bagaj neplăcut. Suntem foarte poluați de rafinării și asta afectează grav sănătatea populației. Colac peste pupăză, mai suferim enorm și de pe urma (lipsei de) servicii de salubritate. Pe lângă rezolvarea poluării și realizarea unei tranziții economice, tinerii trebuie să aibă și oportunități pentru a se simți bine aici.

Trebuie să dezvoltăm un transport ecologic și confortabil, infrastructură pentru micromobilitate și să înverzim orașului și parcurile (mai ales Parcul Municipal Vest).

8. Enumeră 3 cele mai importante schimbări pe care ți le dorești în România și cum anume s-ar putea acestea realiza.

Românii trebuie să beneficieze de salarii mai bune, să participe mai mult în viața politică și să aibă parte de o infrastructură mai bună.

Nu e o coincidență că USR-PLUS propune zero taxe pe salariul minim. Asta ar fi cea mai mare creștere a veniturilor din istoria post-decembristă. Prin acest proiect primii 2300 de lei ar fi netaxați, crescând salariul minim net de la 1380 de lei la 2300 de lei. Ar beneficia și cei cu salarii mai mari, fiindcă ar fi scutiți de povara fiscala pe această sumă de bani.

Codul electoral ar trebui și el reformat, fiindcă sunt o mulțime de oameni care nu votează fiindcă se află în ziua votului în afara localității sau a județului. O creștere a participării la viața politică ar duce la o clasă politică mai reprezentativă și mai atentă la nevoile populației.

Un alt lucru foarte important e dezvoltarea infrastructurii. Românii pierd o mulțime de timp și de bani fiindcă infrastructura națională (feroviară și rutieră) e subdezvoltată. Durează mai puțin să ajungi în Dubai cu avionul pornind din București decât să ajungi cu mașina în Timișoara.

9. Detaliază un proiect pe care l-ai creat pentru comunitate și pe care, de ce nu, ai reușit să îl implementezi cu ajutorul partidului din care faci parte.

Am democratizat parțial cheltuirea banului public prin proiectul de bugetare participativă. Ploieștenii pot acum să propună și să voteze proiecte de investiții pe care Primăria Ploiești să le implementeze. Acest proiect beneficiază de un buget de 5% din totalul de investiții anule ale administrației locale.

10. Sunt tinerii pregătiți să facă politică? Detaliază.

Tinerii care intră în politică au parte de niște atuuri: Beneficiază de mai multă energie și de mai mult timp pentru a lupta pentru cauza lor. Iar inocența de care „suferă” e dovada cea mai clară că au bune intenții.

11. Ce șanse au tinerii care intră în politică să facă o schimbare reală în comunitate?

Dacă au răbdare să muncească mult timp pentru cauza lor, au o șansă bună să realizeze ceva. Dar dacă cineva crede că e necesar doar să ai idei, se înșală. Trebuie să lupți mult în politică pentru a schimba ceva.

12. Ce blocaje/refuzuri ai întâmpinat, până în prezent, din cauza faptului că reprezinți partidul?

Anumite proiecte pe care le-am propus sunt blocate sau refuzate fiindcă nu vin de la partidul corect. Fiindcă USR PLUS chiar e partidul reformist, asta sperie clasa politică veche. Așa că trebuie să mă lupt mereu pentru orice lucru mic pe care îl propun.
Nu mă plâng. Dacă era ușor se făceau deja în 30 de ani și fără să mă bag eu în politică, dar poate fi frustrant.

13. Dacă ai avea funcție de conducere în partidul din care faci parte, ce schimbări ai dori să se realizeze?

Sunt vicepreședintele organizației USR PLUS Ploiești. Eu acum încerc să atrag cât mai mulți tineri să mi se alăture și să se implice în politică.
Sper să creez o cultură organizațională inclusivă în care oamenii să fie susținuți și să-și vadă proiectele implementate în administrația locală și centrală realitate.
E multă muncă de depus aici, fiindcă oamenii în general și tinerii în special se feresc de politică. Timpul e în schimb de partea mea și sunt sigur că voi reuși.

14. La finalul acestui interviu, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Invit ploieștenii și prahovenii să se implice în viața politică. Fie că vorbim de înscrierea într-un partid politic sau că vorbim de participarea la proteste sau mișcări civice. E important să ne luptăm pentru comunitatea noastră.

Citește și: Ploieșteanca Lavinia Palanite s-a întors din America cu locul 3 la Miss Bikini US 2021

Pe mine mă puteți contacta oricând pentru a lucra la un proiect sau pentru a rezolva o problemă. Porțile USR PLUS sunt mereu deschise pentru cei care sunt pregătiți să facă politică onestă, fără corupție sau clientelism. De asemenea, continuați să colaborați cu presa, câinele de pază al democrației, fiindcă ei sunt liantul între societatea civilă și cea politică.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău