poveste, scoli in vacanta, elena, campina, bacalaureat

Elena are 18 ani, este din Câmpina și se pregătește intens pentru bacalaureat. Noile măsurile anunțate de către autorități cu privire la vacanța spontană a elevilor au făcut-o pe tânără să vorbească. Aceasta a povestit despre dezastrul din sistemul educațional din România în vreme de pandemie.

1. Cum ai primit vestea faptului că veți avea 2 săptămâni de vacanță?

Prima dată am văzut la televizor, iar la scurt timp după, am fost anunțați de către doamna dirigintă, pe grupul clasei.

2. Cum s-au desfășurat cursurile până acum?

Online? Destul de prost aș putea spune, deoarece nu toți profesorii au intrat la ore. Unii doar ne-au trimis materiale pe Classroom, alți nici măcar acolo nu au comunicat cu noi. Trebuie să recunosc că au fost și profesori care chiar s-au interesat de noi.

Și-au cumpărat singuri diverse dispozitive pentru a facilita predarea lecțiilor în online, chiar dacă acestea ar fi trebuit decontate de către școală. Acești profesori au tot respectul nostru, că nu ne-au abandonat, mai ales acum, în pragul bacului.

Citește și: Interviu cu Izabela Pădure, educatoare și interpretă de muzică populară: “Unul dintre visurile mele este să îmi deschid propriul afterschool”

Fizic, a fost relativ ok, deși în aer se simțea o oarecare tensiune, un stres al faptului că, din moment în moment, putem fi băgați în online. Am auzit des replica „haideți să parcurgem cât mai multă materie, că nu se știe cum ne mai bagă iar online…” și deși sună destul de trist, știm că nu profesorii sunt vinovați, ci cei care iau decizii, undeva mai sus.

3. Ai avut Covid? Cum te protejezi împotriva covidului?

Din fericire, cred că nu am avut Covid. Spun cred, pentru că nu am făcut niciun test până acum și aș fi putut fi asimptomatică. Mă protejez prin vaccin și chiar dacă este o decizie personală, eu încurajez pe toată lumea să o facă. Port mască în spații publice, încerc să reduc persoanele cu care iau contact și să-mi dezinfectez mâinile cât de des pot.

4. Ce anume te-a determinat să te vaccinezi? Argumentează.

Da, m-am vaccinat. Am ales asta pentru că îmi doresc să scăpăm de acest virus și să avem o viață normală. Țin la cei dragi și vreau să îi am cât mai mult alături de mine.

5. Consideri că măsurile luate de către stat afectează pregătirea ta pentru bacalaureat? Detaliază.

Da, clar da. Nu voi putea înțelege rolul acestei „vacanțe” de 2 săptămâni în mijlocul semestrului I care oricum este foarte din scurt și înaintea tezelor (de care momentan oricum nu știm nimic, dacă se vor susține sau nu).

Pot înțelege că cei mici nu pot susține lecții online, nu le poate fi captată atenția doar prin intermediul unui monitor. Pot înțelege că, din păcate, mulți copii nu au acces la internet și la un device care să le permită accesul la ore. Totuși, de ce s-au mai făcut atâtea hârtii și tabele în care se cerea situația elevilor?

Citește și: Ioana Neagu, locul 3 la Miss Generația lui John: ”Am învățat să fiu fericită și dacă pierd și dacă e să câștig. Participarea este mai presus decât titlul de miss”

Abia după 1 an și jumătate s-a recunoscut că România nu este pregătită pentru școala online. Dar cu noi, care avem posibilitatea de a accesa cursurile online, cărora ne bate bacul la ușă, cum rămâne?

Înțeleg că trebuie evitată cât mai mult deplasarea în afara locuinței pentru a putea opri acest val 4, dar nu s-ar fi putut face ore online? Ne-ar fi ajutat enorm. Măcar cei vaccinați să meargă la școală.

Nu se compara senzația când ești la școală cu profesorul în față, unde lucrurile se clarifică mult mai ușor față de atunci când stai în fața unui ecran, în confortul casei tale și eventual mai apar și probleme cu conexiunea.

Am pierdut multă materie, multe ore de recapitulare unde puteam învăța mult mai bine pentru examenul de bacalaureat. Poate nu toți își permit să plătească pregătiri suplimentare și le era de mare folos orice mic sprijin din partea școlii, orice oră, fie ea și online, era un plus pentru noi.

6. Ce măsuri consideri că ar fi fost potrivite pentru starea pandemică în care ne aflăm?

În primul rând, conștientizarea pericolului consider că este cea mai importantă, apoi vaccinarea, purtarea măștii și dezinfectarea. Sunt perfect de acord cu restricțiile introduse pentru nevaccinați, ei prezentând un risc mai mare la răspândirea virusului, de aceea consider că măcar cei vaccinați ar putea merge la școală păstrând normele de igienă.

Ne dorim din suflet să nu ni se fure această perioadă din viață care ar trebui să fie cea mai frumoasă. Visăm la un banchet ca în anii trecuți, o festivitate de final cât mai liberă și o experiență pe care orice adolescent de 18 ani ar trebuii să o trăiască.

7. Ai drept de vot. La următoarele alegeri vei vota?

Da, sigur voi vota. Fiind prima dată când pot face asta, voi merge plină de speranță că și la noi poate exista o schimbare bine, că se va ține cont și de populație, de tineri și de dorința noastră de a avea o viață normală.

8. Ce mesaj le transmiți celor de vârsta ta care intră în această vacanță spontană?

Celor de vârsta mea le transmit să își păstreze optimismul că vom putea avea parte de o viață normală. Le urez tuturor mult succes în perioada dificilă ce va urma și să nu uităm că noi suntem schimbarea.

Prin puterea exemplului putem schimba ceva și putem opri împreună răspândirea acestui virus. Sunt convinsă că acest vaccin nu are legătură cu ciparea, urmărirea sau controlarea populației, ci doar cu protejarea noastră.

Citește și: [VIDEO] Câștigătoarea Miss Generația lui John: “Nimeni și nimic nu te învață cum să te ridici. Singura soluție este suferința. Suferința ne învață cum să fim puternici!”

FOTO: Imaginea utilizată în cadrul articolului are caracter ilustrativ, iar numele elevei a fost schimbat pentru a-i păstra acesteia identitatea.

5 COMENTARII

  1. Sunt de acord cu ce a spus eleva si fiindca sunt mama si eu de eleva in clasa a doisprezecea sustin si eu continuarea scolii macar online desi la scoala era mult mai bine macar pentru cei vaccinati.Pentru ei este un moment important cand isi aleg ce vor face profesional toata viata iar acest pas nu se va mai relua.Dar stiu ca sunt doar vorbe in vant si ca nimanui nu-i pasa in afara de noua parintilor care-i sustinem cat si cum putem.Trist,foarte trist ca ne lasam viitorul in bataia vantului!!!

  2. Nu inteleg de ce articolul se numeste „Reactia revoltatoare” si nu „Revolta/Supararea unei eleve de clasa a 12-a! Eventual ” Indignarea „acestei eleve, indignare complet justificata. Poate ne lamureste autorul articolului.

    • Vă mulțumesc pentru sugestiile legate de titlul acestui articol. Cu siguranță, dacă ați parcurs textul integral, ați putut observa faptul că povestea este despre reacția unei tinerei vis a vis de faptul că aceasta, din cauza regulilor impuse de pandemie, are de suferit pe plan educațional. Reacția în sine a tinerei este parte dintr-o revoltă interioară, reacție care a fost expusă în mod public. De ce este revoltătoare reacția tinerei? Pentru că nu aplaudă măsurile luate de către autorități.

  3. Buna ziua,
    Dupa parerea mea, titlul este nefericit formulat: ”reacția revoltatoare…”. Senzatia cititorului este ca autorul articolului este indignat de declaratia elevei.
    Reactia fetei este perfect justificata privind decizia autoritatilor de a suspenda cursurile la 6 saptamani de la inceperea scolii, data fiind incoerenta decizionala a ultimelor saptamani.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău